Граждани и свещеници се включиха в неделя вечерта в Белград в

...
Граждани и свещеници се включиха в неделя вечерта в Белград в
Коментари Харесай

Сръбски свещеници излязоха на протест срещу Европрайд в Белград /снимки/

Граждани и свещеници се включиха в неделя вечерта в Белград в „ Литийно шествие за спасението на Сърбия “, с цел да изразят митинга си против организирането на общооевропейската демонстрация на ЛГБТ общността Европрайд в сръбската столица, оповестяват локалните медии.
Протестният марш стартира пред постройката на Патриаршията на Сръбската православна черква и завърши пред храма “Свети Сава ”, където пред над хиляда души главата на Сръбската православна черква Порфирий отслужи всеобщ молебен за светостта на брака и фамилията, разбирателството и мира, отбелязва в. „ Данас “.
Протестът предхожда откриването в Белград на седмицата на проявата Европрайд, в границите на която ще се проведат семинари, изложения, концерти и шествие, планувано за 17 септември.
Сръбският патриарх Порфирий съобщи пред събралите се, че Белград няма потребност от Европрайд, нито от налагането на нови ценностни системи и парадигми от чужбина и прикани управляващите в страната да отстранен уроците за джендър идеологията от учебниците за главните и междинните учебни заведения, съобщи Танюг.
Той посочи, че църквата не поддържа каквото и да е принуждение и гонене на ЛГБТ общността, изключително в случай че това се прави в името на църквата. Въпреки че представители на властите в Сърбия оповестиха, че не разрешават Европрайд, уредниците въпреки всичко го насрочиха за 17 септември.
На митинга беше изтъкнато, че провеждането на това мероприятие, откакто президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че то няма да се реализира, би било  " държавен прелом ", оповестява в. “Политика “.
Освен това участниците обявиха, че в случай че Европрайд парада не бъде неразрешен, те ще се съберат на този ден " спокойно, с икони като през днешния ден ". Начело на протестния марш няколко свещеници носеха транспарант с надпис " Свети отче Сава, моли Бога за нас ", а събралите се жители разпънаха огромно сръбско знаме пред постройката на президентството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР